Activiteiten van De Groene Reiger in de buurt

Nieuws

Beschrijving

Wat gebeurt er?

17-04-2019

Groensafari GroenSpoor Heemskerk van April 16 2019

Sinds januari 2019 is de werkgroep GroenSpoor in Heemskerk actief. Deze werkgroep heeft als doel om samen met inwoners van Heemskerk letterlijk groensporen (een groen fysiek en sociaal netwerk) binnen de gemeente te realiseren.Zij hebben de afgelopen maand inwoners en organisaties geïnterviewd over hun wensen voor een groener Heemskerk. Hieruit is een selectie van kansen of “sporen” gemaakt. Op 16 april hebben naast wethouder Gaatze de Vries, zo’n 35 inwoners, bedrijven, scholen en instellingen meegefietst met de GroenSafari door Heemskerk langs deze sporen. Aan het einde van de safari hebben de aanwezigen de meest gewenste en kansrijke sporen gekozen om verder uit te werken. 

De wensen zijn divers

De opgetekende wensen gingen over groenere straten en pleinen, bloeiende bermen langs dijkjes, borders vol zoemende bijen, natuurvriendelijke oevers waar kikkers uit kunnen klimmen, ommetjes langs bomen en bloeiende struiken en bolletjes en hier en daar een bankje. Ook groene (school)-pleinen, veiliger oversteekplaatsen bij parken en beter - rollatorvriendelijk - onderhoud van wandelpaden staan op de wensenlijst. Bijzondere vermelding verdiende de wensen tot herstel en versterking van oorsponkelijke duinbeken en de cultuur-historische heggen en hagen langs de Oosterweg.

Wat gaat er gebeuren

Op 15 mei gaan de groepjes verder met de verkozen sporen. Met bijvoorbeeld het Kennemer College worden afspreken gemaakt voor onderzoek door leerlingen bij bewoners aan de Oosterweg . Wat zijn hun wensen ten aanzien van het cultuurhistorisch landschap. En een groetgroep gaat proberen de waterberging te realiseren die naast het primaire doel waterberging geweldige kansen biedt voor natuur en prachtige ommetjes.  

 Link