Activiteiten van De Groene Reiger in de buurt

Nieuws

Beschrijving

Wat gebeurt er?

24-09-2019

Uitnodiging Wijksafari op 28 september in Egmond aan de Hoef  

Zaterdag 28 september van 13.30 tot 16.30 uur Dorpshuis Hanswijk, Hanswijk 1, Egmond aan de Hoef. 
Komt u ook? Neemt u uw buurman of buurvrouw mee? Wij horen graag van u met hoeveel personen u komt. U kunt zich opgeven door te mailen naar De Groene Reiger.

 Link

23-09-2019

Doe mee aan de burenlunch 28 september op Landgoed Willibrordus  

Doe mee aan de burenlunch! Zaterdag 28 september vanaf 10.00uur.

 Link

22-09-2019

Werkatelier GroenSpoor levert prachtige groenacties op in november 2019  

Na het uitwerken van wensen en ideeën om de groengebieden in Heemskerk te vergroten en te verbinden, was het tijdens het tweede werkatelier GroenSpoor op 18 september jl. duidelijk tijd voor actie. Iedereen zat vol energie om de handen uit de mouwen te steken: groen moet je doen.

Op 18 september kwamen de werkgroepleden van GroenSpoor, buurtbewoners, bedrijven, scholen, bij elkaar om verder te werken aan hun groenplannen. Deze plannen versterken niet alleen de biodiversiteit, maar zij leveren  ook een bijdrage aan het tegengaan van overlast door klimaatverandering, zoals wateroverlast en hittestress. Daarnaast draagt meer en diverser groen in het openbaar en in particuliere tuinen bij aan de gezondheid en welzijn van de inwoners. Omdat de bewoners hun plannen met elkaar opzetten en uitwerken zorgen deze groenprojecten ook voor meer betrokkenheid in de buurt.

Van groene schoolpleinen tot een groen buurtplan in de Broekpolder

Binnen het project GroenSpoor lopen op dit moment zo’n 8 “ groensporen”. Een van die Sporen is het ontwikkelen van een groen peuterspeelplein door Basisschool De Marel in samenwerking met onder andere leerlingen van Kennemer College. De plannen liggen klaar, de planning is gemaakt. Wat ze nog graag willen zijn wat extra handjes en misschien wat mooie grote boomstammen.

In de Broekpolder hebben bewoners van de Stroomwal elkaar gevonden in hun droom voor een groenere, fleurigere en biodiverse woonomgeving. Met vooral meer bomen, en een ontmoetingsplek met bijvoorbeeld een Jeu de Boulebaan omringd door platanen.De komend weken wordt samen met de gemeente ter plekke gekeken wat mogelijk is van hun wensen, maar ook wat zij als bewoners zelf aan plantacties en onderhoud zouden willen en kunnen doen.

Ook zijn er groepjes bezig met meer natuurlijke oevers, een waterberging in combinatie met meer natuur en mooie ommetjes, biodiverse borders in het openbaar groen in plaats van de huidige verwilderde exemplaren en het terugplanten van bomen op die plekken waar is gekapt.

Kom kijken en doen tijdens de Groensafari en plantdag op 23 november

Wilt u met eigen ogen zien wat er allemaal gebeurd? Save the date: op 23 november organiseren wij een Groensafari, een fietstocht langs de verschillende sporen. Op een aantal plekken gaan we ook daadwerkelijk starten met planten van bomen, struiken en bomen. U hoort binnenkort meer over.

 

 Link

22-09-2019

Wijksafari Ypestein Heiloo 21 september: een sedumdak houdt regenwater vast  

Op 21 september ging de wijksafari door wijk Ypestein in Heiloo. Na een welkomswoord door wethouder Rob Opdam, en een korte inleiding door De Groene Reiger (zie Baet FM)  gingen de  deelnemers op safari. Ze namen een kijkje in tuinen van bewoners, liepen door versteende straten en langs mooie doorkijkjes van landschap NH.

Een bewoner liet onder andere de nieuwste vinding zien op het gebied van waterdoorlatende tegels: een mooi terras zonder dat het onderloopt. Daarbij was er ook aandacht voor de biodversiteit door de vlinder en bijenplanten in de tuin. En ook in Ypsetin had de buxuxmot toegeslagen  Bestrijden is eigenlijk geen optie. Goede alternatieven zijn dan de groenblijvende liguster, de taxus, de chinese kamperfoelie of de struikklimop. De struikklimop is uitermate belangrijk voor de wilde bij als voedselbron in het najaar!

 Link

18-09-2019

Tweede werkatelier GroenSpoor Heemskerk: woensdag 18 september  

Tijdens het eerste werkatelier op 15 mei is er al een start gemaakt met de uitwerking van de ‘GroenSporen’, die uitgewerkt zijn na de GroenSafari. Het gaat daarbij om de uitwerking van de bloeiende bermen in de Broekpolder, de waterberging langs de N197, meer natuurvriendelijke oevers, de vergroening van het schoolplein ‘t Tweespan, geveltuintjes , meer bomen in Heemskerk en herstel van historische heggen en hagen langs de kerkweg. Daarna gaan we verder bouwen aan deze sporen.

Bewoners van Heemskerk zijn vanaf 19.15 van harte welkom op Gemeentehuis Heemskerk om meer kennis op te doen over de GroenSporen, om mee te werken of met nieuwe initiatieven te komen.

 Link

18-09-2019

Wijksafaris in Limmen, Heiloo en Egmond ad Hoef in augustus en september  

Het klimaat verandert en we moeten meer rekening houden met periodes van hitte en droogte of juist flinke stortbuien. Door tuinen en plantsoenen hierop in te richten, zijn de gevolgen van extreem weer te beperken. De Groene Reiger organiseert in opdracht van gemeenten Castricum, Heiloo en Bergen daarom samen met de gemeenten en onder andere Groei en Bloei, Landschap Noord-Holland opnieuw Wijksafaris. Dit keer op zaterdag 31 augustus in de Zuid Oost Limmen., op 21 september in wijk Ypestein Heiloo en op 28 september in Egmond aan de Hoef. Bewoners van de betreffende wijken krijgen een persoonlijke uitnodiging in de brievenbus.

 Link

17-09-2019

GroenSpoor op Radio Beverwijk  

De Groene Reiger was met GroenSpoor live te horen op radio Beverwijk. Hierin gaven Karen Jonkers en ik ene toelichting op het werkatelier GroenSpoor Heemskek van 18 september. Zie link.

 Link