Activiteiten van De Groene Reiger in de buurt

Nieuws

Beschrijving

Wat gebeurt er?

22-10-2020

Plant-estafette - Meer dan natuur alleen  

“Op zaterdagmiddag 24 oktober startte de eerste GroenSpoor plant-estafette in Noord-Holland met het planten van meer dan 17.000 bollen in Heerhugowaard.” Tenminste dat had de kop van dit bericht moeten zijn. Door de strengere coronamaatregelen kon dit evenement helaas niet doorgaan in de geplande vorm.

Vijf gemeenten in Noord-Holland stonden in de startblokken om in achtereenvolgende weekenden, de estafette, bloembollen, vaste planten, struiken en/of bomen aan te planten. Om samen met bewoners, scholen, ondernemers, zorginstellingen en lokale natuurverenigingen mooie bloemrijke stroken te creëren in wijken, of langs wandel- en fietspaden. Deze groene linten zijn niet alleen leuk om naar te kijken maar zorgen ook voor voedsel voor bijen, vlinders en vogels en gezelligheid voor de planters en passanten.

Een fijnmazig groen-sociaal netwerk

Verbindingen tussen stukjes groen, tussen natuurgebiedjes zijn belangrijk voor dieren en planten om te kunnen overleven. GroenSpoor plant-estafettes zijn bedoeld om mooie, biodiverse en aantrekkelijke groene verbindingen aan te leggen binnen en tussen gemeentes. Ze werken op deze manier aan een fijnmazig natuurnetwerk. Vanuit de actieve betrokkenheid van de inwoners, scholen, bedrijven en instellingen creëren de plantestafettes ook een sociaal netwerk. Deze mooie verbindingen leveren ook weer leuke groene ommetjes. 

Zorgen voor meer biodiversiteit is ook een belangrijk thema bij provincie Noord-Holland. Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap): “Dat doen we onder andere door het aanleggen van tunnels, bruggen en andere doorgangen in en nabij natuurgebieden. Daardoor maken we het leefgebied van planten en dieren een stuk groter, waardoor de biodiversiteit toeneemt. Hulp van inwoners om groene stukken aan elkaar te verbinden is heel welkom. Daarom ben ik ook erg enthousiast over deze plant-estafette.”

De droom is dat over een aantal jaar een groot aantal gemeentes in Noord-Holland deelneemt aan de jaarlijkse GroenSpoor plant-estafette en dat dit fijnmazige netwerk realiteit wordt!

Toch nog een startschop in Heerhugowaard

De plantestafette zou starten in Heerhugowaard. Leerlingen van de tweede klas van het Clusius hebben zich daar ter voorbereiding op de plantestafette ingeleefd in het thema biodiversiteit.

Zij hebben de daadwerkelijke 'startschop' gegeven voor de GroenSpoor Plant-Estafette door het planten van bolletjes aan de West Tangent, vlak voor hun school. Alle leerlingen kregen na afloop een zakje zaad van de Hortus in Alkmaar mee om ook de eigen tuin en buurt bij- en vlinder-vriendelijk te maken.

In Heerhugowaard worden er vervolgens nog 17.000 bolletjes machinaal aangeplant langs het fietspad aan de west-Tangent: krokussen, blauwe druifjes en narcissen.  

Tentoonstelling praktische tuintips leerlingen Clusius

De leerlingen van het Clusius College hebben bovendien voor de bewoners van Heerhugowaard handige en praktische tips bedacht voor hun tuin en buurt om bijen, vlinders en vogels te lokken. Deze tentoonstelling wordt aan het einde van de plantestefette gefilmd en is dan zichtbaar voor het publiek, onder andere op de website van Groen Kapitaal. Dat is het netwerkplatform van de provincie Noord-Holland voor initiatieven die de biodiversiteit stimuleren.

Geen sociaal evenement, wel een zichtbaar resultaat

Dit jaar liep het dus even anders. Helaas was het niet mogelijk om met 30 tot 40 mensen te gaan planten. Maar wat is gelukt, is om deze mooie groene linten alsnog in alle gemeentes aan te leggen. In Alkmaar zijn dat biodiverse borders en bolletjes langs de Wadi’s aan het Claeszpad. In Heiloo komt er met Groei en Bloei en het bijenlint Heiloo  een groene verbinding die de landgoederen Willibrordus (GGZ NHN) en het Ter Coulster verbindt. In Castricum krijgt het park aan de Walstro duizenden bolletjes,  naast de vele besdragende stuiken die er het jaar daarvoor al zijn geplant door vrijwilligers van Bijzzzzaak. En tot slot plant een klein groepje bewoners 10 fruitbomen aan in de wijk Stroomwal.

We hopen volgend jaar op een echte plantestafette, waarin we de plantschop als estafettestokje doorgeven van gemeente naar gemeente en daarmee de start aankondigen van weer een nieuw groen lint in de gemeente!

 Link